Bij twijfel of voor vragen, kan u steeds terecht bij het bestuur of de Webmaster Marc Nottebaert, email = marcnottebaert@hotmail.com


Op aanvraag van een paar leden, het receptje voor Madeleintjes aangeboden door Christiane

Benodigdheden : 

- 150 gr zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 100 gr zeer fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 gr lauwe gesmolten boter
- 1 eetlepel vloeibare honing
- een beetje citroensap
- bakvorm voor madeleintjes

Bereiding : heel makkelijk

1. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker tot          een dikke, witte massa
2. Zeef de zelfrijzende bloem voorzichtig met een             spatel door het mengsel
3. Spatel vervolgens de gesmolten boter en de                 honing door het mengsel en enkele druppels                 citroen.
4. Laat het deeg minstens een half uur rusten.
5. Oven voorverwarmen op 200°C
6. Vul de bakvormpjes tot 2/3 (ik doe dat met 2                 lepels, kan ook met spuitzak maar vind ik maar             niks.
7. Bak de koekjes 8 tot 10 min. tot ze goudbruin zijn.


Recept  Bresiliennetaart aangeboden door Christiane

Ingredienten :

60 gr tarwebloem
1 zakje vanillesuiker
125 fr kristalsuiker
1/2 l melk
4 eieren
1 bladerdeeg of kruimeldeeg (ik gebruik altijd
kruimeldeeg) - half uurtje op voorhand uit ijskast
halen

Voor de afwerking :

0,5l slagroom (mixen met 3 soeplepels kristalsuiker
tot stijve massa)
bresiliennenootjes (potjes overal te verkrijgen)


Taart op zich

- eiwitten scheiden van eigeel en met de helft van de suiker tot stijve massa mengen
- eigelen met rest van de suiker en de vanillesuiker heel goed mixen tot de eigelen romig en van kleur verandert zijn (lichtgeel),
- bloem aan toevoegen en nog goed mixen.
- daarna de melk toevoegen tot ze volledig is opgenomen, mag je nog onder mixen
- vervolgens het eiwit heel zachtjes onder roeren, tot alles is opgenomen.
- Kruimeldeeg uit papier rollen en in een ronde taartvorm plaatsen en in prikken zodat er lucht onder kan en
ondertussen oven voorverwarmen op 180°
- deeg in de taartvorm gieten en voorzichtig in de oven plaatsen en gedurende 45 min. op 180° bakken
- op een rond ijzer omdraaien om te laten afkoelen (krijg je zo een ring op je taart)
- 's anderendaags je slagroom maken zoals hierboven vermeld en de bresiliennenootjes op verdelen.


Recepten gedeeld door onze leden

Frambozencharlotte met madeleintjes en witte chocolade

tip van Marie-Jeanne Van Hemelrijck

Ingrediënten : 

500 gr diepgevroren frambozen

250 gr mascarpone 250 gr Griekse yoghurt 

250 gr madeleintjes (kan uiteraard ook met boudoir)

200 gr witte chocolade

200 gr suiker

2 blaadjes gelatine

Bereiding : 20 min. en vervolgens minstens 2u in de koelkast     

laat de gelatineblaadjes weken in koud water en knijp ze daarna

- maak een frambozencoulis. 500 gr diepgevroren frambozen samen met de suiker in een kookpot en laat  10 min koken, mix fijn en duw door een zeef. 

- smelt intussen de witte chocolade au bain-marie (plaats een hittebestendige mengkom op een kleinere  kookpot met heet water, de bodem van de kom mag het water niet raken) en meng de mascarpone eronder.                                     

- Los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in 5 eetlepels warme franbozencoulis en voeg er daarna de yoghurt onder.                                                                                                       

- bekleed een springvorm met bakpapier en zet de madeleintjes verticaal tegen de rand van de springvorm. Vul daarna de vorm met het mascarponemengsel. Giet er daarna de frambozenyoghurt over. Dek af met vershoudfolie en zet minstens 2u in de koelkast.                   

- haal uit de koelkast, verwijder de springvorm en werk af met een handvol diepgevroren


Italiaanse tiramisu met speculaas en advocaat. Een feestelijk dessert

Tip van Marie-Jeanne Van Hemelrijck 

Ingrediënten voor 4 personen

2 eieren

75 gr suiker

250 gr mascarpone

100 ml advocaat

2 eetlepels poedersuiker

50 gr. chocoladeschilfers

200 gr speculaas

Verdubbel het recept indien je grotere hoeveelheid wil.

Bereiding : Heel makkelijk, snel en ohhhh zo lekker……….

- eieren splitsen. Klop eierdooiers luchtig met de suiker. Roer er dan de mascarpone en de advocaat.

klop het eiwit tot stijve heel stijf tot pieken samen met de poedersuiker. Spatel voorzichtig door de mascarponemengeling.

- verkruimel de speculaas.

- Neem 4 glaasjes, verdeel de helft van de speculaaskruimels op de bodems. Schep er de helft van het mascarponemengsel op. Maak opnieuw een laagje met de rest van de speculaaskruimels en verdeel er de rest van het mascarponemengsel.

- laat minstens 2u opstijven in de koelkast. Werk af met

Al wat ik nog kan zeggen. Smakelijk !!!!!!!!!!!!!


Appeltaart-filocups

Benodigdheden : 

    3 a 4 vellen filodeeg                                                                                  50 gr gesmolten boter                                                                                4 el volle room                                                                                              1 pakje vanillesuiker                                                                               150 gr mascarpone                                                                                         1 grote appel of 2 kleine                                                                           1 el kristalsuiker                                                                                           1/2 tl maïszetmeel                                                                                     1/4  tl muskaatnoot                                                                                    1/2 tl vanille extract                                                                                 extra 10 muffinvormen

Bereiding : 

Verwarm je oven voor op 180° C .                                                         Snij de filodeeg in plakjes van 8 op 8cm.                                           Vet de muffinvormen en het filodeeg in met de gesmolten boter.                                                                                                            Schik in elke muffinvorm 4 laagjes filodeeg.                                  Bak de filodeegcups gedurende 10 à 12 minuten in de voorverwarmde oven.                                                                            Doe de room, vanillesuiker en mascarpone in een kom en mix het tot een stijf mengsel.                                                                        Zet de kom in de koelkast.                                                Ondertussen snij je de appel in kleine blokjes.                           Doe de appelblokjes met wat water, 1 el kristalsuiker, kaneel, nootmuskaat, maïszetmeel en vanille-extract in een sauspan en breng al roerend aan de kook, laat vervolgens enkele minuutjes zacht pruttelen.                                                                      Laat afkoelen, vul de filodeegcups op met mascarponeroom,  schep er daarna een lepel appeltjes op.


Notentaart : Tip Nicole De Schepper

Benodigdheden : - 100 gr gehakte walnoten
                                    - kruimeldeeg
                                    - een beetje tarwebloem om deeg uit te rollen
                                    - 2 eieren
                                    - 140 gr kristalsuiker
                                    - 140 gr room
                                    - enkele druppeltjes notenolie maar dat is facultatief
Bereiding :  - verwarm je oven voor op 180° C
                       - een ronde lap kruimeldeeg uitrollen tot een dikte van 2 mm
                       - ronde taartvorm (doorsnede 28 cm) beboteren en het deeg erin leggen. 

Tip!!!. Het deeg moet rechtstreeks uit de koelkast komen, zodat het bij het bakken niet in elkaar stort. Zet eventueel de taartvorm met de deeg erin een kwartier in de koelkast.

     - leg een aluminiumfolie over het deeg en leg daar droge bonen in.                       - Het  deeg 10 min. op 180° bakken.
     - ondertussen het notenmengsel klaarmaken. 2 eieren opkloppen met                    140 gr kristalsuiker tot het mengsel er bleek uitziet. Daarna de room,                      melk en de fijngehakte noten toevoegen en eventueel een paar                              druppels notenolie.
      - haal de taartbodem uit de oven, het gewicht en de folie eraf halen  en het           notenmengsel er in gieten,
       - zet meteen weer in de oven en zet de oven op 150°. Ongeveer 30 minuten            laten bakken. Op het eind van de baktijd moet het notenmengsel stevig              zijn.
       - laat de taart ongeveer een kwartier koelen om ze makkelijker uit de                      vorm te halen.

 


Vl@s - receptenboek